Ciri-ciri wanita yang tidak boleh dibuat isteri



Comel kan dia ni ? Nak buat isteri boleh ? Ngehehe *image from google

Assalamualaikum . Kepada lelaki-lelaki kat luar sana tu . Kalau nak cari isteri , sila pasti kan bakal isteri korang tu takda sifat-sifat dibawah ni . Readers blog aku lebih banyak perempuan kan ? Macam aku taktahu la pulak .

So yang perempuan tu . Meh sini reramai baca . Jgan buat dunno je k . Sebab kalau salah satu sifat ni ada kat korang .  Alamat nye andartu lah sampai ke tua . Muehehe ;p


Al-Anaanah: Banyak keluh kesah. Yang selalu merasa tak cukup, apa yang diberi semua tak cukup. Diberi rumah tak cukup, diberi motor tak cukup, diberi kereta tak cukup. Tak redha dengan pemberian yang diberi suami. Asyik ingin memenuhi kehendak nafsu dia saja, tanpa menghiraukan perasaan suami, tak hormat kepada suami apalagi berterima kasih pada suami. Bukannya hendak menolong suami, apa yang suami beri pun tak pernah puas. Ada saja yang tak cukup. 
Al-Manaanah: Suka mengungkit. Kalau suami melakukan perkara yang dia tak berkenan maka diungkitlah segala hal tentang suaminya itu. Sangat mudah hendak membicarakan perihal suami. Tak mengenang budi, tak bertanggungjawab, tak sayang dan macam-macam. Walaupun suaminya sudah memberi perlindungan macam-macam padanya.
Al-Hunaanah: Ingin pada suami yang lain atau berkenan kepada lelaki yang lain. Sangat suka membanding-bandingkan suaminya dengan suami/lelaki lain. Tak redha dengan suami yang ada. 
Al-Hudaaqah: Suka memaksa. Bila hendak sesuatu maka dipaksa suaminya melakukannya. Pagi, petang malam asyik menekan dan memaksa suami. Adakalanya dengan berbagai ancaman. Ingin lari, ingin bunuh diri, ingin membuat malu suami. Suami dibuat seperti orang suruhannya, bukan sebagai pemimpinnya. Yang dipentingkan adalah kehendak dan kepentingan dia saja. 
Al-Hulaaqah: Sibuk bersolek atau tidur atau santai-santai hingga lalai dengan ibadah-ibadah asas, seperti solat berjemaah, wirid zikir, mengurus rumah-tangga, berkasih sayang dengan anak-anak.
As-Salaaqah: Banyak berbicara, menggosip. Siang malam, pagi petang asik menggosip. Apa saja yang suami kerjakan selalu tidak benar dimatanya. Zaman sekarang ni bergosip bukan saja berbicara di depan suami, tapi dengan telefon, SMS, internet, dan macam-macam cara yang lain . Yang jelas isteri tu asyik menyusahkan suami dengan kata-katanya yang menyakitkan.

Kalau aku lah dapat awek macam ni , awal-awal lagi mintak putus . Lantak engko ler nak nanges ke . Frust bontot keatas ke . Pedulik hape ? Tak gituw kengkawan ? Hoho

Walaupun aku ni kecik lagi tapi jgan pandang rendah tau ! Aku kecik kecik lagi dah prepare untuk masa depan . Perkahwinan aku bakal jadi Wedding Of The Year ! Kalah Memey dengan Norman Hakim . Hehehe .

Eh tu je lah nak cakap . Korang jangan sesekali  ada sifat-sifat seperti yang di listkan ye .Kalau ada pun cuba lah apa tu orang cakap ? Cuba berubah eh ? Ah macam tu ler bunyik dia . Kehkehkeh , Assalamualaikum

Kredit info : talktoayie

p/s : dah besar nanti aku nak berpoligami ler . Wakaka kecik lg dah gatal -,-




32 comments:

atien said...

entry yang bagus...
hope atien xde sifat2 d atas...
amin...

Tanakwagu said...

rasa nak buat bini la awek tu.kiut sangat

Atiqah.Idrus said...

nice entry, ingat best ke banyak bini. heh. :3

Myra Jane Yusof said...

nauzubillah , harap-harap tak da sifat macam tu xD

NanaKechik said...

Hebakk ! haha ~ mintak dijauhkan daripada perangai-2 macamtu nnti (:

Apit said...

@atienhuhu amin :)

Apit said...

@Tanakwaguhoho share lah ;p

Apit said...

@Atiqah.Idrushehe best lah jugak xD

ainil ruffehe said...

err, then kalau perempuan yg penah buat maksiat dgn laki lain sblom dia kawin ?

Apit said...

@Myra Jane Yusofhuhuu :)

Apit said...

@NanaKechikhakhak . amin :)

Still alive said...

gud:)
minta wanita2 sume..dijauhkan dri perangai gne:)

unperfect girl said...

sangat menarikk ! sukaa :DD

Shukurillah said...

Mumtaz!!! ^_^

salwaismail said...

Nice one!

*Apit dah jadik ustaz. haha :3

Memey Baharom said...

wahhh .comelll wowwww !

Balqis AR ♥ said...

Hoho . bagus ni . thanks apit !

Cik Lilo said...

Sukaaaaa!

Hep poligami!!!!!!!!!

nuruashia ♥ said...

awwww...akk ase akk xde laa sifat cenggini hhohoo...agak2 bile laa jodoh akk nk dtg neh hahahah :)
nice entry~

psstttt : carilaa ciri2 yg baik plak hek9!

Apit said...

@Still alivehuhu moga2 :)

Apit said...

@unperfect girlhaha sukaa jugak ;D

Apit said...

@Shukurillah n___n

Apit said...

@salwaismaileceh bukan la . saja je berkongsi :))

Apit said...

@Memey Baharomapit punya xD

Apit said...

@Cik Lilo ohoh POLIGAMI <3 ;P

Apit said...

@nuruashia ♥bagus lah takda kak :) haha kalau dah jodoh tak kemana tak gituw ? hoho ~

niesh™ said...

haha. good entry :)

ieyza afieyna said...

betul2..

nice sharing.. ;)

Puteri Sabrina said...

hoho Good info. :)

Yazlina Little Kid said...

perempuan dalam gambar tu crew TudungPeople.. kalau tak silap nama dia Fazura.. comel kan.. suka tgk muka dia.. :)

hazanis said...

comel giler pompuan tu...cute...hehehe mmg sesuai di buat isteri...:)

Anonymous said...

heheh..nice entri
nak poligami tak pe dik
jgn dpt setiap bini ada ciri2 di atas sudahh..pening
huhuhu

Subscribe