tutorial #2 : link hover

hey .tutorial kedua untuk hari ni . aku rase korang sume da tahu kan link hover tuh ape ? aku ni je yg ketinggalan zaman ! hahaks . ok kalau kau nk tahu ,cuba kau gerak kan mouse/cursor kau dekat header aku then kau akan nmpak bende warne biru belang2 putih kan ? ok itu yg dipanggil link hover ! ok mari mula , seperti biase , bukak dashboard > design > edit html and carik code ni
a:hover
kemudian copy kod dekat bawah

background:url(URL GMBAR);
text-decoration:none;
color: #ffffff;

and paste kan dekat bawah a:hover then korang tukar kan perkataan URL GAMBAR tuh dengan image yg korang nk :) kat sini apit ade sediakan bebrapa image yg bergerak




http://dl6.glitter-graphics.net/pub/1646/1646876qniqk6sh5o.gif


httpe://i603.photobucket.com/albums/tt117/misdollymie/rainbowhover.gif

http://dl2.glitter-graphics.net/pub/738/738322z0khilo37b.gif
kemudian save . pastikan korang preview dulu k . kalau x jadi boleh bagi tahu :)

26 comments:

adeebahfarzana said...

Asal tak jadi ? Huuu :'(

apitrawrr said...

@adeebahfarzanaok apit da betul kan .cuba try balik .kalau x boleh biar apit buatkan k ?:)

cerite syabusyabu said...

ta leyh pun apit:(

apitrawrr said...

@cerite syabusyabux boleh ? em , cube carik betul2 .kene pandai koding sikit :)

Fizah ツ said...

xjadi laa

nada said...

thanks , dah jadi :)

EYKA ;) said...

aloo .. ta jadi pon :(

apitrawrr said...

@EYKA ;)cuba try lg ,maybe salah letak kot ? kalau x leh meh apit buat kan ::)

EYKA ;) said...

@apitrawrrbuley kea buad kan ?

apitrawrr said...

@EYKA ;)no problem :)

eraaDOMO said...

apit , asl ta jd ni ?

wan nur hidayah said...

apit..x jdi lor..huhu

Meen Pucca said...

nak macam Apitnya ada tak ? yang bling blong tu . hee

zatieekibum said...

apit , nak link hover macam apit tu.. starstar♥

Una said...

hi apit..

baru 1st time dtg sini..tak sangka muda2 g dah pandai bab2 nih.. ^_^

ingat nak ikot tutorial nih..tapi tak boleh pulak..huhu

Marshallow Girl said...

x jadi la apit . cam ane nih . huwaaa . :(

faten said...

tenx yaww . nice ♥

nurul atika said...

tak jady laa apit :(

nurul atika said...

tak jadyy laa apit :(

+ hae woon + said...

thanx.. lame cari tuto nieh..

Nur Atiqah said...

Hover ni apa ek ?

ieqa torpedo said...

tk jadi pon apit . .:/

~chicichico~ said...

tak jadyy :'(

Biyy Eiyn :) said...

tajadi gak :(

muzainah matarip said...

tq apit..:D

nur arissa airysha said...

thanks.akhirnya jadi jugak.thanks very much.

Subscribe