Gempa bumi di Jepun mengubah paksi bumi

Gempa bumi @ Earth Quake @ 地震(じしん)Jishin @ زلزال zil zaalun kuat yang melanda Jepun dilaporkan begitu berkuasa sehingga mengubah bentuk persisiran negara itu dan menganjak paksi bumi. Menurut saintis Amerika Syarikat dan Itali, gempa itu bukan sahaja menyebabkan sebahagian daripada tanah bergerak hampir 2.5 meter tetapi juga menganjakkan bumi daripada titik paksi sekurang-kurangnya 8-10 sentimeter ke timur.

Selain itu, gempa terkuat yang pernah melanda Jepun itu turut mempercepatkan pusingan harian bumi sebanyak 1.6 mikrosaat pada hari kejadian. Profesor dari Universiti Tokyo, Satoko Oki berkata, Gempa bumi sekuat itu yang disebabkan pergerakan lantai bumi di bawah laut hanya berlaku sekali setiap 1,000 tahun.
Daripada Huzaifah bin Asid Al-Ghifari ra. berkata: "Datang kepada kami Rasulullah saw. dan kami pada waktu itu sedang berbincang-bincang. Lalu beliau bersabda: "Apa yang kamu perbincangkan?". Kami menjawab: "Kami sedang berbincang tentang hari qiamat". Lalu Nabi saw. bersabda: "Tidak akan terjadi hari qiamat sehingga kamu melihat sebelumnya sepuluh macam tanda-tandanya". Kemudian beliau menyebutkannya: "Asap, Dajjal, binatang, terbit matahari dari tempat tenggelamnya, turunnya Isa bin Maryam alaihissalam, Ya’juj dan Ma'juj, tiga kali gempa bumi, sekali di timur, sekali di barat dan yang ketiga di Semenanjung Arab yang akhir sekali adalah api yang keluar dari arah negeri Yaman yang akan menghalau manusia kepada Padang Mahsyar mereka". (H.R Muslim)
creds ; warna warni kehidupan
Ish . apit post nehh pun takut tau , seram .Bumi da tua oiii . da tak mampu nk menampung . So beribadat laa cepat , apit cakap camni bukan nk tunjuk alim laa kan , tp ... Tepuk dada tanya selera laa . *betul ka neh ? kihkih
And satu lg .maseh ad bende mengarut kan fb contohnye
pada 11 malam ini semua akaun facebook akan ditamatkan...semua kegiatan yg sdang d'lakukan skrang, akan terjdi lmbat, betap dan sbgainye...utk m'ympan akaun facebook anda, sila forward mesej ini ke 25 pengguna facebook krna utk memastikan bhwa anda adlah pngguna aktif facebook...jika x smpat nk forward ke 25 pengguna facebook
Kau pk aku nk percaya ke bende nie sumaa ? pigii daa . Nak tutop tutop laa .kesah pulak aku , janji aku ade blog xD , hee .k .baibai

10 comments:

nadiah LOVE ♥ said...

takut nyer.
nk repost dlm blog blh?
nad credit to apit

erleena said...

waaaaaaa gile scary mehhh..huhu sgt takot dah,bile2 mse ajl akn tbe2 huhu

eyh i skong about fb tuh!
mcm ite kisah kan ?haaha!

apitrawrr said...

@nadiah LOVE ♥ HAHA ,boleh .dont forget creds warna oke ? :)

apitrawrr said...

@erleena hee . tahu takpe . haha . betul2 :)

Nazuha Firdaus. said...

Nk credit to apit jugk arrr...woo..takut~~~btul ke fb nih?

` scha | ZAFIRAH ♥ said...

takot bila dengar nie .
masa utk bertaubat la . and fb tu , tipu jek .

apitrawrr said...

@Nazuha Firdaus. Hee ,sila kan . tipu jea laa

apitrawrr said...

@` scha | ZAFIRAH ♥ Yup ,da tiba mase nye . haha . betul3

apitrawrr said...

@` scha | ZAFIRAH ♥ Yup ,da tiba mase nye . haha . betul3

Nazuha Firdaus. said...

@apitrawrrtau xpe

Subscribe