tutorial #47 : Membuat Spoiler

creds ; Hanan

Okay seperti yang korang boleh nampak kat atas ni . Miss yang bernama Bella Hazel ni tanya macam mana nak buat yang 'wajib baca' tuh . Erk . Tak tahu yang mane ke ? Sila tengok bawah

Okay ? Sekarang da paham ? Jom mula jom

1Dashboard > Design > Edit layout > Add a gadjet > Html javascript

2Tekan Ctrl+c serentak untuk copy and paste dekat html javascript tadi tuhh

3
<div><div style="margin: 5px;">
<div style="margin-bottom: 2px;" class="bigfont"><input style="margin: 0px; padding: 0px; width: 95px; " value="Pamirkan" onclick="if (this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName('div')[1].getElementsByTagName('div')[0].style.display != '') { this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName('div')[1].getElementsByTagName('div')[0].style.display = ''; this.innerText = ''; this.value = 'Tutup'; } else { this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName('div')[1].getElementsByTagName('div')[0].style.display = 'none'; this.innerText = ''; this.value = 'Pamirkan'; }" type="button"/>
</div>
<div style="border: 0px inset ; margin: 0px; padding: 6px;" class="alt2">
<div style="display: none;">
Masukkan Code JavaScript/Gambar/Text Di sini

</div></div></div></div>


4Dah ? Bagus .Then yang telah diunderlined kan tuh korang tukar la dengan ayat yang korang nak ke ? Gambar ke ?Or code javascript ke and whatever laa . Senang je kan ?And yang pamirkan tu tukar kepada perkataan sebelum spoiler dibuka and Tutup kepada perkataan selepas spoiler dibuka :face76:

5Picit save !
:156:

4 comments:

bbBunny93 said...

hey, macam mana nak bg dye centre macam u ?
i centrekan gambr ke ape, jadi je, nak centrekan button pamir ni je xmau, asyik ke tepi je -.-''

Cik.Tedy said...

a'ah btul2..nk centerkn cm nee eyt..:D

norfarhanah said...

:)

Exham's said...

Yaww, copy this tutor, okay ? Ofcos, with credit :D

Subscribe