tutorial #32 : Floating youtube player

Okay , ada seseorang tanya apit dekat shoutbox macam mane nak buat youtube player tuh floating , nama dia tyra , tapi da lupa la link dia . *tengah tak puas hati , so siapa rasa dia pernah request tutorial ni sila la comment dekat bawah entry neh okay , by the way credit kepada nabihah sebab ini code dia yang punya , apit just tanya dekat fb jaa okay :)
Okay , mula mula korang pergi youtube , kalau tak tahu youtube tuh apa pergi tanya jiran korang , youtube okay , bukan redtube ,*kihkih . then carik lagu yang korang memang berkenan di jiwa ,

then korang tekan embed dekat bawah video dia tuh .kemudian copy je code yang kat dalam kotak tuh .
tak payah tick old embed code okay ,

da ? okay , then copy code nehh
<div style='display:scroll; position:fixed; top:200px; right:48px;'>

code youtube.

</div>

code youtube korang gantikan dengan code lagu yang korang amik dekat youtube tadi tuh .
nak buat dia adaa button play and pause ja ? Okay korang just need to change the width :30 height :25
Okay ? Paste kan code tadi dekat add a gadjet > html javascript , Okay .
cth :
<div style='display:scroll; position:fixed; top:200px; right:48px;'>

<iframe title="YouTube video player" width="640" height="390" src="http://www.youtube.com/embed/N_m1EylgJK4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

</div>


pfftt : ini bukan autoplay , kalau nak buat autoplay tngok sini :)

2 comments:

~Sarah Bieber~ said...

Apit , sara gune tuto eh ? but don't worry, I'll credit (:

Umie's Blog ! said...

nak yg autoplay boleh ? pleaseeee :)

Subscribe